Istra i masline / Olimp i bogovi

Maslina, ljepotica s vjetrom u kosi, stoljećima prkosi vremenu i narodima, besmrtnosti. Miluje je more, sumanuto i snažno razbijajući stijene, odlučno u naumu da joj podari najljepši parfem; zajedno uzdišu. Mediteranska kraljica njegovana vojskom podanika i vrijednom težačkom rukom majka je zlatnog ploda opojnog mirisa. Njezin je Olimp utočište mira, savršenstvo i oaza meditacije. A što je Istra bez maslina? Je li (to) Olimp bez bogova? Ima li ljepote i ploda bez sinergije mitskog i svetog, prošlosti i prirode? Odgovor baštini obitelj Milotić na gotovo 2 hektara maslinika. Obrađuje 400 stabala maslina duboko ukorijenjenih u crljenici zapadne obale Istre. U skoroj budućnosti planira zasaditi još maslina, a samim time još više razvijati zanat maslinarstva.

Proces / Sorte

Proces uzgoja maslina pažljiv je i usklađen s održivošću prostora i identiteta, utopljen u geografske uvjete i blagu mediteransku mikroklimu. I do 2700 sunčanih sati godišnje te svježi morski zrak osiguravaju optimalan rast stabala. Sazrijevanje maslina pomno se prati, a plod se ručno bere „u pravom trenutku“.

U masliniku obitelji Milotić rastu masline sorata: istarska bjelica, istarska buža, pendolino, leccino.

Interakcija crvene zemlje i pojedinih sorti maslina odražava se u okusu ovog jedinstvenog i strogo kontroliranog maslinovog ulja Torač. U svakoj je kapi utkano iskustvo i strast obitelji Milotić.

Obrada: ručna berba maslina, hladno prešanje.

Mikrolokacija: Kadumi, Žbandaj, Pršurići.