Žetvu na Torač

Na starom su Olimpu bogove slavili darivanjem. Jer nema žetve bez žrtve. I baš kao u staroj Grčkoj, koljevci djevičanskog i božanskog, istarski maslinari prinose nose u Torač. Svečani su to dani na istarskom Olimpu. Euforija je mjerljiva u dobrom radmanu i visokoj kvaliteti ulja svijetu već obznanjenoj.

 

Uljara Torač u Žbandaju vrata iznova otvara svakog listopada kada i počinje berba maslina. Slijedi vaganje, evidencija, puni se sanduci guraju unutra, prazni se šalju van. Maslina ide pod torač!

Proces / Prerada

Plod se najprije drobi drobilicama od nehrđajućeg čelika, zatim se mijesi 20 do 45 minuta. Dekanterom se centrifugalnim silama ulje odvaja od ostatka zdrobljenih plodova. Ovo je proces hladnog prešanja. Kako ne zahtijeva toplinu, naziva se “hladno ekstrahiranje”. Rezultat ovakve prerade je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Uljara / Torač

Uljara Torač, razvijena na površini od oko 200 četvornih metara, sastoji se od proizvodne linije kapaciteta 1400 kg/h. U relativno kratkom vremenskom roku ima mogućnost prerade veće količine ploda, pa je skladištenje masline kratkotrajno te plod ne gubi na kvaliteti. Sve faze obrade pažljivo se izvode, a zahtjevi za preradu poštuju. Rukovatelji su stručne osobe osposobljene za rad na strojevima.

Usluge uljare Torač:

– prerada maslina hladnim postupkom u visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje

– punjenje u prikladnu ambalažu za potrebe distribucije

– otkup zdravih kvalitetnih maslina po povoljnim cijenama